پاورآنالایزر (power analyzer) چیست؟

چکیده

پاورآنالایزر یکی از مهمترین اجزای پایش در شبکه های برق است. در این مقاله به بررسی کامل این ابزار از جنبه های مختلف می پردازیم. در پایان نیز به معرفی کوتاهی از پاورآنالایزر شرکت توان پژوه بهراد که به ثبات کیفیت توان معروف است خواهیم پرداخت.

پخش ویدیو

عناوین مهم این مقاله

پاورآنالایزر چیست؟

پاورآنالایزر (Power Analyzer) یا تحلیلگر توان یک دستگاه اندازه گیری و آنالیز کمیت های الکتریکی شبکه برق یا تجهیزات قدرت است که برای سنجش کمیت های پایه شبکه، اندازه گیری میزان و نوع تولید یا مصرف توان الکتریکی و پایش شاخص های کیفیت توان الکتریکی به کار می رود. از جمله نام های دیگر این تجهیز می توان به نتورک آنالایزر (Network Analyzer) یا تحلیلگر شبکه نیز اشاره نمود. پاورآنالایزرها بسته به گستره کمیت های مورد اندازه گیری، دقت، امکانات ذخیره سازی، ارتباطی و نمایشی و نوع نصب و مواردی از این دست به رده های گوناگونی تقسیم می شوند. اندازه گیر کیفیت توان یا Power Qualtiy Meter نام متداول دیگری است که برای رده متوسط این تجهیز به کار می رود. پیشرفته ترین نوع این تجهیز معمولا با نام Power Qualiy Analyzer یا تحلیلگر کیفیت توان شناخته می شود. هارمونیک آنالایزر نیز نام کمتر متداولی است که به بخشی از کارکردهای این تجهیز اشاره دارد

کمیت های قابل اندازه گیری توسط پاورآنالایزر

پاورآنالایزر کمیت های پایه برق نظیر ولتاژ، جریان، فرکانس، ضریب قدرت، توان اکتیو، توان راکتیو و توان ظاهری را اندازه گیری می کند. همچنین این دستگاه بسته به میزان پیشرفته بودن و امکانات، تمامی یا برخی از شاخص های کیفیت توان نظیر هارمونیک ها، نامتعادلی، نوسانات نظیر نوسان ولتاژ و نوسان فرکانس، گذراها نظیر گذرای ولتاژ و فلیکر را اندازه گیری می کند.

پاورآنالایزر تابلویی چیست؟

پاورآنالایزر تابلویی عمدتا دارای ابعاد استاندارد برای نصب روی تابلوبرق به صورت ثابت است. این نوع پاورآنالایزر معمولا از تغذیه خارجی استفاده می کند و باتری ندارد. نوع جریان ورودی این پاورآنالایرز از نوع ترانسفورمر جریان یا CT بوده و صفحه نمایشگر آن معمولا گرافیکی یا رنگی و غیرلمسی می باشد.

پاورآنالایزر پرتابل چیست؟

پاورآنالایزرهای پرتابل برای استفاده و اندازه گیری های موقت به کار می روند. این نوع پاورآنالایزرها دارای باتری داخلی برای اندازه گیری در حد چندین ساعت داشته و ورودی جریان آن ها عمدتا از نوع سنسورهای جریان کلمپی می باشد. صفحه نمایشگر آن ها معمولا رنگی و لمسی می باشد.

انواع مدل ها و برندهای پاورآنالایزر در بازار

شرکت های مهمی در دنیا عرضه کننده انواع پاورآنالایزرها هستند که از جمله معروف ترین آن ها می توان به Hioki (هیوکی)، Fluke (فلوک)،  Dranetz (درنتز)، Chauvin Arnoux (شاوین آرنوکس)، Kyoritsu  (کیوریتسو)  اشاره نمود. برندهای یادشده پاورآنالایزرهای پرتابل پیشرفته تولید می کنند که قیمت آن ها عمدتا از 5000 دلار شروع می شود. Schneider Electric (اشنایدر الکتریک)، Socomec (سوکومک)، Circutor (سیرکوتور)، IME، Contrel (کنترل) و Accuenergy (اکیوانرژی) از جمله برندهای معروف دیگری هستند که عمدتا پاورآنالایزرهای تابلویی تولید می کنند.

پاورآنالایزرهای تابلویی

پاورآنالایزرهای پرتابل

پاورآنالایرز و هارمونیک

هارمونیک یکی از شاخص های کیفیت توان الکتریکی است که به بیان ساده، میزان خلوص شکل موج ولتاژ و جریان را نشان می دهد. در مقاله هارمونیک در شبکه برق و مشکلات ناشی از آن به طور مبسوط به بررسی این شاخص پرداخته ایم. یکی از کاربردهای رایج پاورآنالایزر سنجش هارمونیک هاست. اندازه گیری های هارمونیکی شامل شاخص های تکی هارمونیکی زوج و فرد، اعوجاج کلی هارمونیکی و میان هارمونیک ها برای ولتاژ و جریان هستند و همچنین برای برخی کمیت های دیگر نظیر توان ها و ضریب قدرت نیز در برخی کاربردهای پیشرفته، محاسبات هارمونیکی انجام می شود.

پاورآنالایزر تک فاز و سه فاز

با توجه به اینکه پاورآنالایزر عمدتا برای سنجش کمیت و کیفیت توان شبکه و تجهیزات قدرت به کار می رود و شبکه و تجهیزات قدرت به صورت سه فاز می باشند معمولا پاورآنالایزرهای موجود از نوع سه فاز هستند. پاورآنالایزرهای تک فاز معمولا برای کاربردهای ساده تر و یا آزمایشگاهی و به صورت رومیزی (desktop) و دستی (handheld) وجود دارند.

منظور از پاورآنالایزر مولتی فانکشن چیست؟

پاورآنالایزر مولتی فانکشن یا چندکاره نام نسبتا متداولی است که برای پاورآنالایزرهایی که در کنار کمیت های پایه و شاخص های کیفیت توان، انرژی را نیز اندازه گیری می کنند یا آن هایی که امکان ذخیره سازی داده را نیز دارند و به عبارت دیگر دیتالاگر (ثبات) نیز هستند و نیز آن هایی که قابلیت های ارتباطی و نمایشی مختلفی را در کنار اندازه گیری ارائه می دهند به کار می رود. بنابراین مولتی فانکشن یا چندکاره بودن یک پاورآنالایزر به معنای گسترده بودن کمیت های مورد اندازه گیری، یا داشتن امکانات ذخیره سازی و یا دارابودن امکانات ارتباطی گوناگون در کنار کارکرد اصلی تجهیز می باشد.

پاورآنالایزر تابلویی پیشرفته شرکت توان پژوه بهراد یا ثبات کیفیت توان

پاورآنالایزر پیشرفته شرکت توان پژوه بهراد که با نام ثبات کیفیت توان شناخته می شود یک پاورآنالایزر جامع، دقیق، بومی و اقتصادی است که مولتی فانکشن بوده و دارای  دقت بالا، امکانات اندازه گیری، ذخیره سازی و ارتباطی گوناگون و سامانه های متعدد نرم افزاری است که می تواند برای کارشناسان و متخصصان صنعت برق یک سامانه جامع پایش انرژی و کیفیت توان الکتریکی فراهم سازد. همچنین پاورآنالایزر بهراد امکانات ویژه و متمایزکننده ای نسبت به برندهای مشابه دارد. امکان آنالیز جریان موتورهای الکتریکی به منظور پایش وضعیت و نگهداری پیش بینانه از جمله ویژگی های کم نظیر این پاورآنالایزر حتی در میان برندهای مطرح خارجی است. از دیگر نکات حائز اهمیت، امکان تحلیل داده به کمک تکنیک های هوش مصنوعی است که در سامانه های نرم افزاری این دستگاه قابل ارائه می باشد. شرکت بهراد با تکیه بر 30 سال تجربه در حوزه صنعت برق و به طور خاص 20 سال تجربه در حوزه کیفیت توان در کنار توسعه و تولید سامانه های پاورمانیتورینگ و دستگاه های پاورآنالایزر، یک مشاور خبره در مطالعات، مشاوره و ارائه راهکار برای سیستم های قدرت می باشد.

ثبت شکل موج اختلالات ولتاژ و جریان توسط ثبات کیفیت توان توان پژوه بهراد

یکی از مهمترین اختلالات کیفیت توان گذراهای ولتاژ هستند که می توانند آسیب های جدی به تجهیزات وارد کنند. اگر مدیر شبکه برق شکل موج این اختلالات را دریابد میتواند تحلیل های دقیقی انجام داده و طبیعتا میزان خسارت های وارد شده به شبکه برق بسیار کاهش می یابد. همچنین شناسایی شکل موج، تعیین منشأ اختلال را تسهیل می نماید. یکی از قابلیت های مهم پاورآنالایزر شرکت توان پژوه بهراد که به ثبات کیفیت توان معروف است توانایی آن در ثبت شکل موج اختلالات، تا 50 سیکل قبل و بعد از وقوع آن می باشد. در این ویدیو این قابلیت دستگاه ثبات کیفیت توان توسط مهندس صالح ارزیابی میگردد.

پخش ویدیو
پخش ویدیو

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا