رکتیفایرهای IGBT

یکســو کننده ها

یکسوساز، یکسوکننده یا رِکتیفایِر وسیله‌ای است که جریان متناوب (AC) را به جریان مستقیم (DC) تبدیل می‌کند.اولین نسل رکتیفایرهای صنعتی با جریان های بالا  با تکنولوژی رکتیفایرهای دیودی و ترانسفورمرهای غوطه ور در روغن ساخته شده اند. سابقه این مدل تکنولوژی به بعد از جنگ جهانی دوم برمیگردد که در دهه 40 میلادی  بعد از معرفی دیود به عنوان اولین نیمه هادی کنترل نشده رکتیفایر های دیودی با این تکنولوژی معرفی شدند. این رکتیفایرها به سرعت در صنعت جایگاه خود را پیدا کردند و کمابیش تا امروز در حال استفاده در صنعت میباشند ، لیکن به دلیل وزن و حجم بسیار بالایی که این مدل رکتیفایرها دارند استفاده از آنها با چالش های فراوانی رو به رو است. بعد از معرفی تکنولوژی های نوین در صنعت رکتیفایر ، رکتیفایرهای دیودی با ترانسفورمر غوطه ور در روغن، در حال منسوخ شدن میباشند.

تکنولوژی بعدی معرفی شده برای این دسته از مبدل های الکترونیک قدرت، تکنولوژی تریستور یا SCR بود که عملا با جایگزینی دیودهای قدیمی کنترل نشده، قابلیت کنترل پذیری رکتیفایرها را افزایش داده اند. با استفاده از تکنولوژی تریستور بعضی از مشکلاتی که رکتیفایرهای دیودی داشتند مرتفع گردید اما عدم کنترل پذیری این رکتیفایرها برای کم کردن ریپل و نوسان خروجی، بزرگ بودن حجم و وزن، پایین بودن راندمان و همچنین پایین بودن ضریب قدرت آنها به مشکلات رکتیفایرهای قدیمی اضافه شد. البته میتوان گفت استفاده از تکنولوژی تریستور برای ساخت رکتیفایرهای پرقدرت و با جریان های زیاد در صنایع مختلف، کماکان در حال استفاده بوده و جایگاه خود را حفظ کرده است.

بعد از معرفی ترانزیستورهای پرقدرت IGBT در دهه 1980 میلادی و به بلوغ رسیدن این تکنولوژی تا دهه 2000 میلادی استفاده از رکتیفایرهای ساخته شده با کلیدهای IGBT و با تکنولوژی سوییچینگ گسترش یافته و صنایع مختلف در حال جایگزینی این دسته از رکتیفایرها با رکتیفایرهای دیودی و تریستوری هستند

این رکتیفایرها با حذف معایب رکتیفایرهای تریستوری و دیودی مانند حجم و وزن بسیار بالا ، راندمان انرژی پایین ، عدم کنترل پذیری و تثبیت  ولتاژ و دارا بودن محاسنی نظیر  رگولاسیون خط و رگولاسیون بار بسیار سریع،  موازی سازی بسیار ساده و انعطاف فراوان در تطبیق با نیازهای متنوع صنایع توانسته اند جایگاه مناسبی در رقابت با تکنولوژی های قدیمی پیدا کنند.

منبــع

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا